Risti ja sateenkaari kertoo herätysliikkeeseen kuuluvan Sakun tarinan. Saku on syvästi uskovainen – ja homo. Ja hän tajuaa, ettei yhdistelmä ole mitenkään mahdollinen, se ei sovi, vaihtoehdot ovat uskon kieltäminen tai <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />oman seksuaalisuuden tukahduttaminen. Konservatiivinen herätysliike ei homoja tai lesboja hyväksy.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Teoksessa on niin uskonnollisen kokemuksen kuin seksinkin – vieläpä homoseksin - kuvausta. Joku voisi pitää tätä karmeana rienauksena. Omasta mielestäni teos tuntuu kertovan varsin realistisesti uskovaisen homoteinin elamästä. Saku joutuu syrjityksi niin herätysliikkeensa piirissä kuin koulussaankin. Kuitenkaan teos ei ole kokonaan synkkäsävyinen, ja loppuakin voisi sanoa onnelliseksi.

 

Kirjalliselta tasoltaan Risti ja sateenkaari ei ole mitenkään erityisen ihmeellinen tai mainittava. Tyyli on melkein kauttaaltaan kompelöä ja liian selittelevää. Jotkut juonenkäänteet tuntuvat sangen epäuskottavilta. Välillä tuntuu, etta Risti ja sateenkaari ei oikeastaan ole kaunokirjallisuutta ollenkaan – sävy on tietyllä tapaa oppimateriaalimainen.

 

Teoksen puutteet eivät  kuitenkaan ole kovin merkittäviä,niihin ei kannata takertua. Vaietun teeman käsittelyä voi pitää ansiona itsessaan. Sakun tunteisiin ja kokemuksiin helppo samaistua, vaikkei uskovainen olisikaan ja seksuaalisuudenkin suhteen kuuluisi ns. valtaväestöön. Teos saa lukijansa ajattelemaan – se onnistuu kysymään, mikä kristinuskossa loppujen lopuksi on keskeistä.

 

Risti ja sateenkaari on saatavilla Finnqueerin sivuilla.